gtag('config', 'UA-136790067-1');
sunnuntai, elokuu 25, 2019
Uncategorized

Erkauman aiheuttama yllättävä vaiva

Niin kauan kuin erkauman kanssa on elänyt, niin kauan olen kärsinyt yhdestä vaivasta, jonka osasin yhdistää erkaumaan vasta monien kuukausien jälkeen. Se on todella yllättävä, eikä todellakaan liity vatsan seutuun millään tavalla. tai näin voisi luulla. Mutta todellisuudessa ne nimenomaan liittyvät toisiinsa hyvinkin vahvasti.

En olisi osannut missään maailman ulottuvuudessa yhdstää oiretta ja sen aiheuttajaa, mutta koska olen tutustunut tutkimuksiin ja aiheeseen melko perinpohjin, löysin vastauksen niistä. Yleensä erkaumaan liitetään selkävaivoja tai virtsankarkailua, jotka ovat toki totta hyvin monen kohdalla, mutta itselläni ainut oire on ollut täysin erilainen. Arvaatteko mikä se voisi olla? Noh, ei teidän tarvitse arvata, kerron sen.

personal trainer ja erkaumaharjoittelu

Kärsin todella vahvasti hampaiden puremisesta ja kireistä lihaksista siellä purentalihaksien seudulla. Olisitteko osanneet aavistaa? Minä en! Mutta näin se vain on. Se selittyy sillä, että mm. nämä kaksi ovat yhteydessä faskioiden kautta ja vaikuttavat sen takia toisiinsa. Tämä sama pätee muihinkin lihaksiin – ei pelkästään näihin kahteen. 

En ole koskaan aiemmin kärsinyt hampaiden puremisesta, enkä ongelmista purulihaksiston kanssa. Tiedän kuitenkin paljon ihmisiä, jotka ovat purreet tai purevat vieläkin hampaita yhteen. Yleensä yöllä. Oma vaivani ei ole ihan verrattavissa perinteiseen tapaan, sillä tässä on hyppysellinen erikoisuutta mukana. Selitän teille.

Huomaan tämän ilmiön useita kertoja päivän aikana. Kuten nyt tätä kirjoittaessani. Kuten eilen avatessani jääkaappia. Tai pohtiessani jotain asiaa vakavasti. Tunne on jatkuva, mutta havahdun siihen vain ajoittain. Se on jatkuva siltikin vaikka hampaani eivät edes koskettaisi toisiaan. Nykyinen erikoisosaamiseni taitaakin olla siis tämä purulihaksien yliaktiivisuus. 

Personal trainerin vinkit

Ajattelen asiaa tarkemmin ja tunnustelen kehoni viestiä siitä, miltä ne tuntuvat. Suu kiinni. Suu auki. Kireältä. Aktiiviselta. Jännittyneeltä. Ei hyvä! Käytännössä syön koko ajan jotain ilman, että suussani on mitään. Ilman, että suuni edes liikkuu. Voitteko kuvitella, minkälaisessa stressissä nuo lihakset ovat? Tekevät työtä iha koko ajan, ilman että sitä edes tajuan välillä. Siitä on tullut automaatio, tapa joka viestittää toisesta ongelmasta. Keskushermoston automaattinen viesti, joka toimii lukuisten tiedostamattomien toimintojen tavoin: hengitys, pidätyskyky, lämmönsäätely. 

Tämän tekstin aikana olen joutunut pysähtymään ainaki 10 kertaa, vain rentouttaakseni suun ja pään lihaksia. Vain havahtuakseni siihen, että teen sitä taas! Erkaumaharjoitukset ovat muuttuneet yhä enemmän rentouttaviksi tämän asian vuoksi.

Miksi kerron tämän teille? No siksi, että tämä samainen ketjujen ja lihaksien yhteys pätee muihinkin lihaksiin. Joku valittaa pakarakipua, kun ongelma ei ole pakarassa. Joku selkäkipua, kun syy ei löydy selästä. Faskiat ovat koko kehon kattava lihaskalvoverkko. Puhun aina paljon myös takaketjusta tai etuketjusta ja niiden merkityksestä lihaskuntoharjoitteluun tai kehonhuoltoon. Oikeastaan koko erkaumaharjoittelu(kin) perustuu faskioihin, niiden suuntiin ja kerroksellisuuteen. Eli kuntoutus ei olekaan niin yksinkertainen juttu kuin miltä se saattaa ehkä kuulostaa. 

palautaminen ja kuntoutus

Hyvä puoli tilanteessa on se, että tiedän asian ja erityisesti sen mitä minun täytyy tehdä korjatakseni sen. Moni ei ole yhtä onnekas ja yleensä apua etsitäänkin ihan vääristä paikoista ja asioista. Jos siis ihmettelet vaikka selittämätöntä kipua selässä, lähtisin ensimmäiseksi tarkastamaan jalkoterien kuntoa ja asentoa. Niissä on ongelmia yllättävän monilla, kun kärsitään yli- tai alipronaatiosta ja tietenkin ilman, että sitä edes itse tajuaa. Fysioterapeutti osaa auttaa monissa vaivoissa!

(Mikä tahansa) kuntoutuminen on mielelle fyysistakin puolta raskaampaa, joten kaikki energiat niille, jotka kärsivät vaikka halvauksesta. Itse kun pystyy sentäs toimimaan normaalisti. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top