gtag('config', 'UA-136790067-1');
sunnuntai, elokuu 25, 2019
Uncategorized

Etkö tiedä kuinka treenata tavoitteidesi mukaan? Ei hätää, mä autan!

Kuntosalilla treenaaminen saattaa näyttää todella tylsältä puuhalta – mitä hauskaa on nostella painoja tunnin ajan, kun se vielä tuntuu lihaksissa ikävältä? Voin kertoa, ettei siinä välttämättä mitään hauskaa olekaan, eikä se aina edes synnytä riemunkiljahduksia. Saliriippuvuus syntyy kehityksen kautta – näkee omat tulokset, kehittyy ja parantaa. Siinä on se hauskuus. Eikä kehon positiivisista muutoksista ole haittaa, obviously.

Monet ei kuitenkaan kehity, vaikka kuinka heiluttaisi käsipainoa menemään ja vaikka miten usein roikkuisi ylätaljan tangossa. Kyllä siinä innokkaampikin treenari turhautuu. Jossain vaiheessa saattaa usko mennä kokonaan ja salikieli puuroutuu korvissa niin pahasti, ettei touhussa loppujen lopuksi ole järjen häivääkään. Anna mä selvennän muutaman perusasian, jotta takaat kehityksen jatkossakin.

Treenaaminen on juurikin siksi todella inhottavaa, että ainut keino tietää kehittyvänsä, on kehittyä. Siihen puolestaan menee aikaa ja sen takia on tärkeää, että tekeminen pysyy johdonmukaisena. Seuraavaksi käsitellään muutama virhe, joihin on tullut törmättyä personal trainerina ja ihan muutenkin.

Virhe nro 1: Ruuan laiminlyöminen treenin jälkeen tai ennen sitä. Se on vaan faktaa, ettei keho toimi pyhällä hengellä. Ei ne treeni- ja palautusjuomat ole turhaan keksitty, vaan niille on oma paikkansa. Anabolisena ikkunana tunnettu termi pitäisi olla jokaiselle treenarille ihan selvä homma. Tämä kyseinen ikkuna on auki noin tunnin verran treenin jälkeen, jolloin keho ottaa vastaan ravinnon parhaiten sekä palautumisen että kehittymisen kannalta.

”Kerran eräs tuttava kysyi minulta apua, kun hänen kehityksensä junnasi, eikä tiennyt mistä se voisi johtua. Aloitin ensimmäisenä kysymällä, että mitä hän syö treenin jälkeen.”

Vastaukseksi sain kuuluvan: ”En mitään.” Tämä samainen henkilö oli hyvin tyytyväinen, kun neuvoin häntä täysin ilmaiseksi ja suurin piirtein hypähteli ilosta, koska ei vain ollut tajunnut ruuan merkitystä palautumisessa.

Virhe nro 2: Syödään liian vähän tai jätetään hiilarit vähälle. Tämä on toinen aika yleinen ilmiö. Jostain syystä erityisesti naiset pelkäävät syödä tarpeeksi ja heillä tuntuu olevan outo kammo hiilareita kohtaan. PT:nä tämä ilmiö saa savun tulemaan mun korvista. 😀 Kovaa treenaava ihminen, oli se treeni mitä tahansa, tarvitsee hiilareita kehitykseen. Pahin tilanne on, että susta tulee laihaläski, koska kulutat kaikki lihakset pois vääränlaisella ravinnon ja treenin yhdistelmällä. Vai onko susta muka rasvaa täynnä oleva perunasäkki ilo silmälle? That’s what I thought.

Virhe nro 3: Sarjamäärät ja painot. Monet kysyy tätä, millä painolla pitää tehdä, että se on riittävä? Tähän kun ei ole sellaista yhtä vastausta, vaan jokaisen henkilön yksilönä täytyy löytää itselleen sopivat painot kuhunkin liikkeeseen. Silloin pitää olla rehellinen ennen kaikkea itselleen, koska totuus on, ettei se lihas ilman vaivannäköä kasva. Tuloksien saaminen on kovaa työtä ja tulee vaikeemmaksi mitä pidempään on harrastanut.

”Voit joko käydä salilla, tai voit vaan käydä siellä.”

Perusohjeena on, jota jokainen noudattaa itselleen sopivalla tavalla, että lyhyet sarjat tehdään isommalla painolla ja mitä pidemmät sarjat, sen pienemmät painot. Turha siis tehdä 15 toiston sarjoja niin, että voisi huitaista samanmoiset menemään. Se ei kasvata lihasta, valitettavasti. No miksi niitä pidempiä sarjoja on ylipäätään olemassa? Seuraavassa kohdassa palataan siihen.

Virhe nro 4: Ärsykkeen vaihtelun puute. Keho tarvitsee uutta tai erilaista ärsykettä tiettyjen aikojen välein, jotta kehitys pystyy jatkumaan. Tässä kohtaa tulee mukaan myös ne pidemmät sarjat. Kumpiakin, sekä lyhyitä että pitkiä sarjoja kannattaa tehdä ja tavoitteesta riippuen, niillä molemmilla on paikkansa ja tarkoituksensa. Puhutaan myös voimapyramidista, jossa aloitetaan yleensä alimmalta tasolta, eli pitkin sarjoin. Pyramidia kiivetään ylemmäs ja ”pudotaan” sitten taas alkuun.

Virhe nro 5: Virheitä palautusajoissa. Liike- ja sarjapalautukset on varmaan niitä helpoiten unohtuvia osia kuntosaliharjoittelussa. Niitäkään ei kuitenkaan olla keksitty kenenkään kiusaksi. Tämä on myös välillä haasteellista, jos laitteet on pahasti varattuina tai joku random papparainen innostuu juttelemaan aloittaen sanoilla ”silloin kun minä olin nuori..” 😀

Toisin sanoen, liian pitkä lepo kerkeää palauttaa lihaksen kokonaan, joka on toivottavaa maksimivoimaharjoittelussa mutta ei esimerkiksi lihaskestävyydessä.

Kaikessa lyhykäisyydessään, saliharjoittelu on melko yksinkertaista mutta silti ei laisinkaan. Tällä peruspaketilla pärjää kuitenkin hyvin – aluksi.

Jos herää kysyttävää, saa heittää kommenttia. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top