Fitness Treenaaminen Urheilu

Fitnessurheilu ei sovi kaikille

Syksyn kisat on melkein täällä! Nordic Fitness Expot alkaa jo perjantaina illalla mutta minä suuntaan messuille ja kisakatsomoon seuraamaan omaa lajiani, jonka pääpäivä on lauantaina. Itse messuillekin suuntaan siis vasta lauantaina.

Kisoihin menen tankkaamaan motivaatiota itselleni mutta myös sen takia, että seuraavat expot saattavat olla ne, joissa itse jo kisaan. On tärkeää käydä katsomassa tämän vuoden tasoa, jotta osaa laittaa reaaliteetit kuntoon. Kisoista ei kuitenkaan sen enempää tässä vaiheessa, sillä haluan pohtia vähän sitä, miksi fitnessurheilu on aiheuttanut niin monille ongelmia. Tämä laji ei todellakaan sovi kaikille, vaikka kaikki sen parissa voivatkin kisata.

Fitnessurheilun arvostus on lisääntynyt

Takareidet kuntosalilla
Fitnessurheilu on kokonaisvaltaista kehonmuokkausta.

On ihan äärettömän hienoa, että fitness on kasvanut ja kehittynyt Suomessa todella lyhyessä ajassa todella pitkälle. Lajin pariin ei enää ehkä lähdetä yhtä helposti ja perusteettomasti kuin jokunen vuosi sitten ja se on menettänyt asemaansa trendilajina, joka on todella hyvä asia. Laji ei kaipaa enää yhtään aiheetonta negatiivisuutta ympärilleen, kun kaiken sen negatiivisuuden synty on lähtöisin ihmisistä, joilla ei ole riittävää ymmärrystä eri osa-alueista. Joskus myös unohdetaan, että laji itsessään ei ole sellainen, mutta ihmiset omalla toiminnallaan saavat sen näyttämään juuri siltä kuin haluavat. Tällaiset ihmiset eivät välttämättä harrasta lajia oikeista syistä.

IFBB: alla paras asia on se, että kisaajat testataan dopingin varalta. Samalla tavalla jokainen kisaaja allekirjoittaa antidopingsopimuksen. Tämä on hieno asia ja kuuluu urheiluun. Minun mielestäni mitenkään muuten ei edes voi olla.

Hyvin usein fitnesslajeissa pärjää ne henkilöt, jotka ovat tehneet pitkän uran jonkin muun lajin parissa, kuten tanssin, voimistelun tai jalkapallon. Sille on syynsä. Urheilua harrastanut henkilö on jo kasvanut urheilijaksi lajista riippumatta. Kurinalainen elämä ja oma keho on tullut jossain määrin tutuksi. Nämä ovat ihan samoja asioita, joita fitnessurheilukin vaatii. Keskittymistä, lujaa tahtoa, epämukavuuden sietämistä, äärirajoilla oloa ja kovaa työtä.

Paljon on ollut puhetta siitä, että henkilö voi nousta vuodessa lavalle ja pärjätä. Se on totta. Niin voi, mutta se ei tee urheilijaa. Urheilijaksi kasvetaan, koska se vaatii paljon asioita, se ei voi tapahtua hetkessä. Onneksi tätä näkee nyt vähemmän, kun bikini fitness kilpailijaltakin vaaditaan aika kovaa kuntoa. Kyse ei oikeastaan ole edes ajasta. Toisilta se vie viisi vuotta, toisilta sen vuoden, mutta ainut mikä merkitsee on oma kokemus, kasvu ja elämänkatsomus. Treenaaminen ja kisat ovat niin pieni osa koko hommaa, että loppujen lopuksi se on se kaikki muu mikä merkitsee. Arki, uni, ruoka, aktiivisuus, lepo. Kaikki muut tekijät arjessa ovat ratkaisevia.

Milloin on oikea aika kisata

Kuntosali, Fitness
Laji näkyy kaikkialla – ei pelkästään salilla.

Usein kysytty kysymys, joka minulta kysytään: ”Milloin kisaat?” Se on hassu kysymys. Ei sen takia, että sitä ei voisi kysyä, vaan sen takia, että siihen ei ole yhtä ainutta vastausta. Tätä lajia ei harrasteta sen takia, että kisataan. Tätä harrastetaan sen takia, että tekee omaa juttuaan niin hyvin, että voi kisata.

Joitain viitteitä kisa-aikeista antaa kuitenkin se, että ostaako kisalisenssiä, joka mahdollistaa kisaamisen samaisen vuoden aikana. Toisin sanoen, jos haluaa kisata vuonna 2019, pitää se päättää tammikuussa 2019. Sen jälkeen päätöstä ei voi enää tehdä.

Lisenssin ostaminen ei kuitenkaan vielä takaa, että päätyy lavalle. Jos hommaa tekee oikein, eletään päivä kerrallaan ja annetaan kehon kertoa onko se valmis. Jos kroppa ei toimi, lopputulos ei ole kisapaketti eikä silloin kisaan ole järkevää mennä. Hyvänä esimerkkinä on se, että olen ostanut lisenssin kerran. En silti koskaan päätynyt itse kisaan asti.

Tiivistettynä voisi sanoa, että oikea aika on silloin, kun kaikki toimii. Jotta niin voi olla, kisatavoite täytyy pitää mielessä koko ajan ja karsia menoja sen mukaan. Stressitasot pyritään pitämään alhaalla ja kaikki tehdään sen mukaan, mikä tukee kisatavoitetta.

Kelle sopii?

Kyykky
Kyykky on yksi hyvä perusliikkeistä.

Lajin parissa on monenlaista lahjakkuutta. Lahjakkuus voi olla opittua tai se voi olla geneettistä. Näiden paremmuutta ei voi laittaa järjestykseen, koska vahvuudet painottuvat eri asioihin ja koska kisasuoritus koostuu monesta eri elementistä.

Esiintyminen, kehon kannattelu, ilmeet, mittasuhteet, olemus ja karisma ovat kaikki olennaisia asioita. Ulkoisilla asioilla voi vaikuttaa jonkin verran mutta aito palo ja tahto kumpuavat sisältä. Itsevarmuus ja esiintyminen ovat äärimmäisen tärkeitä. Lihasmassa ja kehon rakenne ovat tietenkin myös tärkeitä mutta kuten sanottua – kokonaisuus ratkaisee.

Laji vaatii omistautumista ja suunnittelua. Tarkkuutta ja kurinalaisuutta. Jatkuvaa itsensä haastamista ja rasituksen sietämistä. Panostusta kehonhuoltoon ja psyykkiseen hyvinvointiin sekä vahvuuteen. Mielen ja kehon tulee molempien olla vahvoja. Rohkeutta. Kovaa työtä! Ja sen kaiken takia tätä rakastaa.

Lauantaina siis mennään Expojen tahdissa, eli viikonloppu on nyt todella odotettu!

Kaikki postauksen kuvat Hannu Rissanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *