Uncategorized

Miksi et ole valmis maksamaan terveydestäsi?

Oli talvi ja todella kova pakkanen!

Terveys on tärkeintä, mitä meillä on. Se on ydin kaikelle sille, että tunnemme elämän ja elämisen mielekkääksi. Silti terveyttä aletaan arvostaa vasta sitten, kun jokin tärkeä osa-alue menetetään. 

Meillä on keho, joka toteuttaa kaiken mitä haluamme. Keho, joka tottelee ja mahdollistaa lukuisia toimintoja. Keho, jossa on kaikista älykkäimpiä järjestelmiä – ruuansulatus, hengitys, hermotus, älykkyys, impulssit. Näiden kaikkien lisäksi vielä neljä kappaletta raajoja, jotka ovat koko ajan todella ahkerassa käytössä. Silti nämä kaikki ovat itsestäänselvyyksiä..tylsiä..perusjuttuja.

Kiinnostaisi ihan tietää, että mikä hinta sinulla on terveydelle? Voiko sellaisen asettaa? Oma yleinen käsitykseni on, että halvalla menisi. Olemme valmiita panostamaan elektroniikkaan, sisustukseen, teknisiin laitteisiin, autoihin.. Miksi terveyteen ei voi panostaa samalla tavalla? Tekisitkö edellä mainituilla asioilla mitään ilman terveyttä? Luultavasti et, saattaisit jopa masentua.

Silti niin kaunis keli.

En perusta ajatusta edes nykymaailman ylenpalttiseen tuhlaamiseen, enkä rajattomalta tuntuvaan pinnallisuuteen. Perustan sen esimerkiksi siihen, mitä näen työssäni salilla. Ja siihen, minkälaisia valintoja ihmiset tekevät päivittäin. Tuntuu, että aineellisilla asioilla on paljon suurempi merkitys, vaikka niiden hyöty tai arvo on loppujen lopuksi kaikista pienin.

Ei tehdä valintoja sen takia, että jokin on trendikästä, vaan perustetaan valinnat siihen, mitä keho meiltä pyytää. Opetellaan ja opitaan kuuntelemaan sen kuiskauksia meille.

En kuulu niihin ihmisiin, jotka hypettää jotain superfoodeja tai sykemittareita. Omistan kyllä kumpaakin, mutta niiden käyttö perustuu johonkin selkeään tavoitteeseen – hyvinvointiin tai sen parempaan saavuttamiseen. Jos näissä terveysasioissa keskittyy oikeasti siihen, mikä on tärkeää, huomaa että ei tarvita kovin paljoa peruskulmakivien hyvään ylläpitoon.

Aurinko tekee ihmeitä mielialalle.

Ihan samalla tavalla kuin muutkin asiat, myös terveysvalintojen tekeminen maksaa. Se ei ole ihme, mutta se on, että niistä ei mielellään makseta. Kaikki pitäisi saada ilmaiseksi ja mahdollisimman pienellä vaivalla. Voit ostaa tuhannen euron tv:n, jota et ehdi edes katsomaan, mutta et ole valmis sijoittamaan samaa summaa terveyteesi. Minä olen. Se on yksi niistä syistä, miksi vaikka haluan olla valmennuksessa. Tiedän, että se tekee hyvää minulle sekä mielen, että kehon osalta.

Tämä teksti vaikuttaa nyt hirveän sättivältä, vaikka se ei ole tarkoitus. Perimmäinen ajatus on saada sinut pohtimaan. Kyseenalaistamaan. Miksi terveys on itsestäänselvyys hyvin monelle? Miksi sille ei kyetä osoittamaan sen ansaitsemaa huomiota?

En puhu kenenkään yli-ihmisen suulla – ihan samalla tavalla olen itse syyllistynyt niihin asioihin, joita olen tässä ottanut esille. Ja sen takia tiedän myös, että kaikilla on parantamisen varaa tässä asiassa.

Mieli voi paremmin, kun keho voi hyvin

Hyvinvointi näkyy naamasta.

Aloin tosissaan ajatella terveyttä ja hyvinvointia nimenomaan silloin, kun voin todella huonosti. Oma tarinani on todella hyvä esimerkki siitä, että tajuamalla itse saa muutoksia aikaan. Aloin miettiä niitä asioita, jotka vaikuttavat negatiivisesti olemiseeni täällä. Pienin askelin niitä lähdettiin muuttamaan ja hymy on sen jälkeen ollut ihan erilaista kuin koskaan ennen. 

Koska rakastan haasteita niin tämäkin on oikeastaan vain yksi niistä – haluan haastaa itseäni muuttamaan epäkohtia, jotka eivät ole hyviä terveydelleni. Se on tavallaan koukuttavaa, kun tavoittelee täysin optimaalista olotilaa kaikilla osa-alueilla.

Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä terveysasiat lähtee ihan perusasioista. Hyvinvointiin ei tarvita mitään ihmeellistä tai suurta. Perustarpeiden täyttäminen riittää ja kaikki ekstra on vain plussaa. Mielen hyvinvointia ei pidä unohtaa, se saattaa joskus jäädä toisarvoiseksi, vaikka on ihan yhtä tärkeää.

Top 5 vinkit hyvinvointiin

Kuvien ottamisen jälkeen kipitettiin kauheeta kyytiä takaisin sisälle.
  1. Nuku tarpeeksi ja aktiivisuustasoosi nähden. Rankat treenit, hektinen arki tai muuten kuormittavat elämäntilanteet vaativat enemmän lepoa kuin stressittömyys tai vähän liikkuvat ihmiset.
  2. Syö vatsa täyteen ravitsevaa ruokaa. Ei kuitenkaan ähkyyn asti. Mättäminen saa aikaan ainoastaan huonon ja turvonneen olon. Tiesitkö, että ruokailun tulisi kestää vähintään 20 minuuttia hyvin pureskellen? Tai että ruokailu alkaa jo ennen kuin se ennättää koskettaa suuta?
  3. Hulluttele välillä. Mieli tarvitsee rentoutusta ja samalla sitä, että on hauskaa. Meillä ainakin on meneillään varsinkin iltaisin todella outoja juttuja, joita ymmärtää tasan me kaksi. 😀 
  4. Anna itsellesi lupa herkutteluun, mutta hoida se niin että siitä ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa.
  5. Huolehdi siitä, että saat tarpeeksi läheisyyttä. Kosketus on todella tärkeää vaikka sitä ei erityisemmin rekisteröikään. Mitä enemmän olet ihmisten kanssa, sitä luultavammin tämä täyttyy. Eikä sen tarvitse olla kuin vaikka high five!
Jälleen yksi onnellisimmista vuosista.

Olen ollut tänä vuonna siitä onnellisessa asemassa, että olen saanut osakseni ihan huippuja asioita. Ne ovat sellaisia, joita en ikinä ajatellut sattuvan kohdalleni, enkä myöskään koskaan ajatellut, että ne voisivat olla niin mahtavia!

Oma unikouluni on ollut käynnissä jo tovin, ja en enää jaksa valvoa kovin myöhään. Oikeastaan olisin valmis petiin jo 21 aikaan, mutta todellinen tilanne on lähempänä 23. Tässä on vielä parannettavaa, mutta kunhan työkuviot helpottuu, aikaistuu nukkumaanmeno aikakin.

Talven lempivärit: Harmaa ja burgundi.
talvinen asu
Onneksi tulee kesä. 🙂

Hyvinvoinnin maksimoimisessa  minulla on mukana aina maitohappobakteereista siihen sykemittariin. Näihin palaan omassa postauksessa, että miksi niin. Lisäksi alkanut valmennus tuo taas oman sysäyksensä mutta vaatii myös paljon järjestelyjä. 

Kaikkien näiden summana, olen itse panostanut aika paljonkin terveysjuttuihin ja sitä aion jatkaa myös tulevaisuudessa. Pitkäaikainen tavoitteeni punaisen lihan vähentämisestä on onnistunut todella hyvin ja siitä olen hyvinkin ylpeä.

Voisiko alkava kuu siis olla terveystoukokuu? 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *