Uncategorized

Millaista on äitiyslomalla?

Olen aina luullut, että äitiysloma on todella pitkä aika. Ympärillä olevat ihmiset ovat antaneet sen kuvan, että se on vähän sellaista ”löhöilyaikaa”, että toisella kädellä hoidetaan vauvaa ja kerkeää tehdä vaikka mitä ja on rentoa.. Lisäksi, itse ajattelin viime vuoden puolella, ennen omaa äippälomaani, että kuolisin tylsyyteen tuon yhdeksän kuukauden aikana. Saanen avata ajatuksiani tästä ajasta nyt vähän tarkemmin..

Ensinnäkin: en ymmärrä yhtään kuka on nimennyt tämän ajan äitiyslomaksi. Lomaa, lomailua tai mitään siihen ajatukseen liittyvääkään, ei voi missään nimessä yhdistää äitiyslomaan. Sanoisin, että tämä käy työstä. Ympärivuorokautisesta. Mutta silti parhaasta työstä, jota voisi saada. 

Tämän kuun lopussa olen ollut tällä ”lomalla” neljä kuukautta. Tuo aika on mennyt hurjaa vauhtia. Pitkittyneen syntymän takia, itse vauva on ollut mukana kuvioissa vain puolet tuosta ajasta.

Todellisuudessa, en ole päivääkään ollut oikeasti poissa koulujutuista. Eihän ne samaa tahtia edisty, kun täytyy pitää pienestä huolta mutta olen silti pyrkinyt ahkeroimaan. En ymmärrä miksen voisi antaa itselleni lepoa edes koulujutuista. Jos teen niitä, tunnen harmia siitä, että vietän tätä vauvalle tarkoitettua aikaa koko ajan tekien jotain. Jos en tee niitä, niin ajattelen yli puolet vuorokaudesta, että minun pitäisi tehdä niitä. Kerran suorittaja, aina suorittaja.

Yksi asia, jonka tänä aikana varmasti oppii, on multitasking. Ilman sitä ei kyllä pärjäisi mitenkään. Olenkin ollut melko tyytyväinen omaan tekemiseen. Koti on suhteellisen siisti, koulujuttuja tehty eteenpäin jonkin verran ja vauvanhoito on sujunut hyvin. En ole joutunut sellaiseen kaaokseen, mitä ehkä saatoin kuvitella ennen vauva-arkea.

Täytyy silti sanoa, että en ymmärrä kuinka yksinhuoltajat jaksavat pyörittää palettia kasassa päivästä toiseen ja yöstä seuraavaan. Kuvitella, että ei olisi hetken lepoa. Tätä ei saa ymmärtää väärin: on ihanaa olla vauvan kanssa kotona ja hoitaa sitä mutta on myös ihanaa välillä vain istua rennosti, ilman että tarvitsee nousta tai samalla tehdä jotain. Onhan ihminen mukavuudenhaluinen olento. 

Voin olla kiitollinen siitä, että poikaseni ei ole mikään yövalvoja. Yleensä pärjäämme yhdellä yösyötöllä ja muuten hän nukkuu. Ainut mikä minua on häirinnyt öissä, on hänen öhinäpöhinä-kohtaukset. Hänellä on silmät kiinni ja ilmeisesti on unessa, mutta huitoo käsillään, on levottoman oloinen ja pitää sellaista öhinää. Kyllä sellaiseen herää, valitettavasti. Olen ajatellut, että ne johtuisivat jostain vatsanväänteistä mutta en ole täysin varma. Yöt menevät siis melko hyvin mutta silti tunnen itseni aamuisin todella väsyneeksi. Heräämme joka aamu 7-8 maissa ja siitä alkaa touhuilut. Ensin vauvalle ruokaa ja sitten äitille kahvia. 😀

Päivät menee ihan älytöntä vauhtia ja koko ajan on jotain puuhaa. Eli vastoin mun hupsuja ennakko-oletuksia: tylsää ei varmasti ole eikä löhöily tulisi mieleenkään. Illalla, kun pääset nukkumaan, niin uni tulee samantien. Se onkin univaikeuksien siivittämän raskaana oloajan jälkeen positiivinen juttu!

Yllättäviä asioita ovat olleet esim se kuinka kauan johonkin lähteminen vie aikaa ja miten paljon vähemmän inhaa vaipan vaihto on. Se ei ole oikeastaan inhaa ollenkaan. Ainakaan tässä vaiheessa, kun ravinto on pelkkää maitoa.. :’) Yllättävää on ollut myös se, miten ihanalta tuntuu kun oma pienoinen rauhoittuu syliin tai kun hän hymyilee katsoen suoraan silmiin. Ne tekevät älyttömän onnelliseksi, tuollaiset pienet jutut. Ja kuinka suloinen oma vauva ylipäätään on. Miksei kukaan kertonut, että kaikki tämä voi olla näin ihanaa? :’)

Kaikkien pakollisten juttujen lisäksi yritän löytää aikaa lenkkeilyyn, treenaamiseen ja blogin kirjoittamiseen. Se vaatii jonkin verran etukäteissuunnittelua mutta se on minulle tuttua jo monen vuoden ajalta. Omaksi ihmetyksekseni olen kyllä pitänyt tästä ajasta. 🙂 Pienenkin ajan erossa oleminen aiheuttaa ikävää. En olisi ikinä uskonut äitiyden olevan näin mahtavaa. 

Sellaista meidän arki on, fyysisesti rankkaa, mutta silti todella palkitsevaa aikaa. Onkos tänne eksynyt muita suorittajaäitejä? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *