Uncategorized

Mitä vaaka oikeastaan kertoo?

Typerästi sanottuna, se kertoo tasan kuinka paljon jokin painaa. Jos punnitset appelsiinin saatko siitä minkäänlaista informaatiota? Paitsi tietysti painolukeman. Mutta mitä teet sillä tiedolla? Tätä ajatusmallia tulisi ihmisten miettiä useammin. Surullista on, miten kytätään vaa’an lukemia, aletaan stressata, koska se ei näytä yhtään pienempiä numeroita ja jätetään ruokia sen takia välistä. Siitä syntyy ikuinen oravanpyörä, jonka kyydistä on todella vaikea hypätä pois. Voin luvata, että sillä tavoin ei ainakaan päästä tavoitteeseen. Valmentajana törmään tähän ilmiöön surullisen usein. Se harmittaa mutta on korjattavissa, jos asiakas etsii personal traineriä. Ongelmaksi ja harmitukseksi, kaikki eivät sitä kuitenkaan etsi ja tämä paljon puhuttu oravanpyörä löytyy usein yllättävän läheltä, myös työn ulkopuolelta.

Laitan alle kaksi kuvaa. Katsokaa niitä ja arvioikaa kehoa silmämääräisesti. Miettikää, kuinka paljon voisin painaa ylemmässä ja alemmassa kuvassa, okei? Alla selitän miksi.

Syy tähän tarkasteluun on, että ylemmässä kuvassa painan 58 kiloa. Alemmassa taas 58 kiloa. Ei, siinä ei ole kirjoitusvirhettä. Eikö ole hassua? Että paino lukema on sama. Katsokaas kuvia vielä kerran. Kyllähän eron huomaa ihan silmällä. Tässä vaiheessa tekstiä toivon, että sait kiinni siitä mitä haen takaa. Liikaa asetetaan itsellemme turhia paineita yhden pienen kapistuksen vuoksi. Vaaka on hyvä mittari tietyllä tapaa, mutta siinä vaiheessa, kun kyseessä on laihduttaminen, kiinteytyminen, elämäntapamuutos, mikäikinä, niin parempiakin työkaluja on olemassa. Tähän olen nyt raskauden jälkeen joutunut opettelemaan myös itse. Enää en edes seuraa painoani mutta se on suunnilleen samoissa kuin ennen raskautta. Keho näyttää siltä aivan erilaiselta. Tärkeintä on stressitön olo ja kehon sekä mielen hyvinvointi.

Omista kuvistani vielä sen verran, että ylemmässä kuvassa olen aika lailla vuosi sitten ja alemmassa viisi viikkoa synnytyksen jälkeen. Paino sama, kehonkoostumus täysin eri. Sen takia myös ammatissani suosin vaa’an sijaan mittanauhaa, muutoskuvia ja ihan omaa silmää. Tavoitteena tietysti käyttää asiakkaan silmää ja opettaa hänelle uudenlainen tapa katsoa omaa kehoa. Halusin kirjoittaa aiheesta, koska nyt myös itse tiedän, miltä tuntuu nopeasti muuttunut keho ja voin vakuuttaa, että vaaka ei ole se esine, jolla onni saavutetaan.

Tietysti on myös ihmisiä, jotka motivoituvat muuttuneista vaa’an lukemista ja yleensä alku- ja loppupainot otetaan, jotta tiedetään mistä lähdetään liikkeelle ja mihin päädytään. Silti olisi tärkeämpää miettiä mistä paino koostuu. Onko kilot karisseet rasvamassasta vai onko mukaan karannut myös huomattava määrä lihasta? Rasvahan on yleensä sitä, josta ensisijaisesti tavoitellaan eroa. Jos käytössäsi ei ole mitään keinoa varmistua asiasta, niin muista ainakin se, että rasva palaa hitaasti pois. Se ei lähde hetkessä ja sen takia pitkäjänteinen työ on oikea avain lukkoon.

Unohtakaa Rantakuntoon-kampanjat ja tehkää mieluummin terveellisyydestä elämäntapa. Opetelkaa rakastamaan kehoanne ja tehkää asiat siten, että myös mielenne voi hyvin! Ihanan energistä ja aurinkoista kevättä! :)<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *