Uncategorized

Miten kroppani reagoi ”roskaruokaan”?

Mä tein tuossa viikko sitten päätöksen täysin vapaasta syöntipäivästä, koska tiesin, että seuraava vuosi noudatetaan aika tarkkaa ruokavaliota. Söin muun muassa suklaata, mustikkapiirakkaa, munkin ja muffinsin. Henkisesti meni ihan hyvin, ei tullu pahaa mieltä tai muuta, koska oon kuitenkin syönyt hyvin ja terveellisesti tosi pitkään ja oikein annoin itselleni luvan mässätä.

Kaikesta mässäilyn ihanuudesta huolimatta, totesin ettei enää. On jännä miten huomaa paljon eroja siinä minkälainen olo ja vaikutus tulee kustakin ruuasta/ruoka-aineesta. Ennen, joka viikko herkkuja syöneenä, sitä oloa ei edes erota tai tunnista, koska on niin tottunut siihen sokerin ja rasvan määrään. Nyt kuitenkin puhtaammalla ruokavaliolla tunnisti heti mikä on pielessä. Ennen mun suurinta herkkua taisi olla pulla mutta nyt ehdottomasti paremmalta maistuu esimerkiksi pähkinät tai hedelmät. Ja kuten kaikessa, tässäkin tulee muistaa kohtuus. Pähkinät sisältää älyttömästi energiaa ja niiden suositusannos on 30g/päivä.

Mitäs kaikkia vaikutuksia mä sitten huomasin?

-vatsan turvotus
-tukkeutunut olo
-huonot unet
-pöhöttynyt olemus muutenkin
-kauhea päänsärky
-vatsan toimimattomuus pitkään ainakin 2-3 pvä
-ensin kauhea energiapiikki, sitten voimattomuus/väsy
-nesteiden kertyminen
-maailman luokan jano

En voi tietenkään todistaa että mitkä kaikki oireet johtuivat herkkujen syömisestä mutta tiedän ainakin varmasti ettei ne sovi mulle yhtään. Olin järkyttynyt siitä kuinka kauan kesti kropan normalisoitumiseen, muistan sen olleen lähemmäs viikon. Normaali ateriointiin palattuani, tuntui kuinka keho lähti täysin uudelle tasolle jylläämään eli oli siitä sitten jotain hyötyäkin. 🙂

Isoimpana yllätyksenä tuli tosiaan tuo vatsan todella huono toiminta. Kiva toteuttaa tällaisia testejä ja huomata mikä sopii itselle ja mikä ei. Toisaalta taas voin sanoa myös sen, etteivät ne herkut maistu enää niin hyvältä kuin ennen. En tiedä mistä se johtuu mutta täysin tyytyväisenä voin todeta ettei tuon jälkeen ole käynyt mielessäkään syödä ”roskaruokaa” enää. Ne eivät maistu hyvältä eivätkä todellakaan tuo hyvää oloa, joten miksi ihminen himoitsee niitä? Luulen sen olevan jonkinlainen psykologinen juttu, että kaikki kielletty on himoittavaa. Jokainen voiskin kokeilla tällasta testiä ja etsiä niitä eroja herkuttelun jälkeen.

Toisena juttuna niille, jotka syö herkkuja siltikin (:-D) mutta haluaisi päästä niistä eroon suosittelen kahta juttua, joista toinen on yksinkertaisesti se ettei mene kauppaan nälkäisenä ja toinen se, että kun herkkuhimo iskee, voisi kokeilla eräänlaista ajatusleikkiä. Esittää oman pään sisällä kysymyksiä itselleen. Mä teen sitä joskus ja se on kyllä toiminu. Esimerkiksi: Miksi haluan ostaa tuon? Minkälainen olo tulee jälkeenpäin? Onko kannattavaa vain sen yhden hetken takia? Onko minulla oikeasti nälkä? Mitä jos en ostaisikaan sitä? Tällainen oman kehon kuuntelu ja analysointi usein auttaa. Koska, kun pääsee yli siitä hetken mielijohteesta/-teosta niin oikeasti huomaa ettei jotain karkkipussia enää teekään mieli. Itsellä ehdottomasti parhaiten auttaa pelkästään sen jälkiolon ajatteleminen, jota kutsun herkkukrapulaksi.

Tällä tekstillä en halua vaikuttaa miltään jeesustelevalta yli-ihmiseltä, sillä olen edelleen ihminen ja inhimillinen ja minäkin teen asioita, joita myöhemmin saatan katua. Tässä ideana on se oman terveyden edistäminen, kokemusten ja vinkkien jakaminen. Tällä tekstillä en halua myöskään tyrkyttää omia elintapojani muille, tämän tarkoitus ei ole viestiä että kaikkien tulisi tehdä näin, vaan punainen lanka on siinä, että jos tahtoo elää terveellisemmin tai jos vaikka innostuisi miettimään miten mikäkin vaikuttaa oman kehon toimintaan. Optimaalinen tilanne oiskin varmaan sellainen, että ei kiellä mitään itseltään, vaan pitää vaikka sen yhden herkkupäivän viikossa ja sitten tiedostaa ettei se toistu muina päivinä. Yhtä asiaa kuitenkin tahtoisin korostaa; Kohtuus !

Sana on vapaa! Ihanan aurinkoista sunnuntaita 8)

pics www.weheartit.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *