Uncategorized

Nämä raskausmyytit x6 kumoan!

Tutustuin raskauden aikana paljon muiden tarinoihin ja eri sivustoihin kaikesta inhottavasta, mitä raskaus ja synnytys saattaisivat tuoda mukanaan. Nyt kaiken sen jälkeen voin omaan kokemukseen perustuen kumota ainakin muutaman. 

Hiustenlähtö

siinä se massu on ollut!

Mulla on valtavasti tukkaa. Aivan älyttömästi. Kihartaminen on yks operaatio, hiusten pesusta puhumattakaan. Mä melkein hymähdin kaikkia tekstejä siitä, kuinka kalju alkaa paistaa ja tukka tippuu tyynylle. Bring it on. Olisin ehkä jopa tyytyväinen, jos hiukset ohentuisivat hieman. Välillä odotin tätä vaihetta kauhulla ja välillä vain, noh.. odotin. Mitään ei tapahtunut. 

Sitten alkoi huomautukset siitä, että kyllä se vielä kerkeää tippumaan, kun lopetat imetyksen. Jaha. Imetys loppui mutta hiukset pysyivät itse pintaisesti päässä. Enemmän vauriota teki hiusten värjäysprosessi kuin raskaus. Kai mun oli tasapuolisuuden nimissä saatava ne jotenkin lähtemään, heheh. 

Tiedän kyllä mihin tämä hiustenlähtö perustuu mutta tässä tapauksessa se ei vain ollutkaan niin.

Selkäkivut

Yllätyin tästä positiivisesti, sillä lukemani perusteella ajattelin, että makaan vain sängyssä kuusi kuukautta enkä pääse kävelemään tai touhuamaan mitään selän kipujen ja ryhtimuutoksen vuoksi. Silti mielen syvyydessä kaikui kuiskaus siitä, että näin ei tulisi tapahtumaan. Ja oikeassa olin. En tiedä, vaikuttiko siihen urheilutausta tai aktiivinen tekeminen mutta mulle kävely ja touhuaminen auttoivat olon kanssa. Istuminen oli se kaiken pahan alku. Tosin sitäkin pystyi hetken tekemään ilman tuskaa.

Peräpukamat

Tämä on asia, josta en haluaisi kirjoittaa mutta joudun sen tekemään, koska tämä oli top kolmen joukossa siitä, mitä en missään nimessä haluaisi. Varmasti monen naisen inhokki kaiken muun joukossa. Kiitän ja kiitin mielessäni hiljaa päivittäin, että säästyin tältä. Luit oikein, siltä voi myös säästyä!

Tämä on samalla yksi niistä asioista, joihin voi itse vaikuttaa. Raskauden aikainen kova vatsa voi nimittäin altistaa näille inhotuksille.

Otetaan tähän samaan vielä virtsankarkailuongelmat kerta tälle osastolle vajottiin. Lähes tulkoon kaikkien neuvolan henkilökunnan tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten ensimmäinen kysymys liittyi tähän virtsankarkailuongelmaan. Siis häh? No kyllä vain, enkä edes liioittele.

Jotenkin aika hauskaa, että ensimmäinen oletus raskaana olevasta henkilöstä on, että siltä menee pissat housuun. Kyllähän sille perusteet on olemassa kaikkien niiden muutosten pohjalta, joita kehossa tapahtuu. Sanoisin kuitenkin, että tältäkin ongelmalta voi säästyä, jos muistaa aloittaa ne lantionpohjan harjoitukset hyvissä ajoin, jo raskausaikana. Nimimerkillä, ei ole ollut pissat housussa kertaakaan, ainakaan raskauden takia 😀

Närästys

Oli iso kynnys lähteä rannalle ja shortsit pysyikin vielä ainakin tämän kesän päällä.

Raskaus laittaa vatsasi kiehumaan ja kärsit todella pahoista närästysvaivoista. Kuulostaako tutulta? Mulle ei! En kärsinyt kertaakaan mistään ruuansulatusvaivoista, joten ei pelottanut syödä kylässäkään. Halusin tämän kuitenkin ehdottomasti ottaa esille, sillä vaikka säästyin vatsan kiehumiselta, niin muistoksi sain sappikiven. Raskaus altisti mut tälle ja oletettavasti siitä saamme ”syyttää” nimenomaan raskautta, koska muut altistavat tekijät eivät kuulu elämääni. Tai sitten kaikki tosissaan tällä planeetalla on yhtä mysteeriä. 

Aamu-/alkupahoinvointi

Tässä kohtaa repeän nauruun, koska itkeäkään en tahdo. Nämä televisiossa näytetyt aamuoksennuskohtaukset ovat liioiteltuja, koska ne tapahtuvat juurikin silloin – pelkästään aamuisin. En olisi silti ajatellut pahoinvoinnin olevan suoraan raskaasta sarjasta.

Raskausmateriaaleissa tietenkin todetaan, että pahoinvointia voi esiintyä kaikkina vuorokauden aikoina ja se on voimakkainta ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana mutta! Omalla kohdallani tilanne olikin täysin toisin päin ja koko raskausajasta olin pahoinvointi-free noin kuusi viikkoa. Eh heh. Siitä voi jokainen miettiä, miten kivaa oli yrittää istua koulussa hymyssä suin, kun jokainen tunti olin oksennus kurkussa valmiina pakenemaan lähimpään vessaan. Tarvittiin aika suurta itsehillintää kestää ympärillä olevan maailman turhia ongelmia, joita tulvi korviin jatkuvasti. Oikeestihan heille olisi tehnyt mieli huutaa: turpa kiinni! Mutta mun poker face piti aika hyvin.

Kauhea ämmä

Tästä kuvasta näkyy hyvin, että masu on ottanut vähän osumaa.

Edellisestä kappaleesta siirrytäänkin sulavasti tähän toiseen raskauden kliseeseen: hormonimyrskyt. En miehen onneksi kärsinyt näistäkään, vaan saatoin jopa olla paremmalla tuulella kuin normaalisti. Ainut aika, jolloin olin kuin sohaistu ampiaispesä, oli raskauden loppuviikot ja erityisesti se vaihe, kun oltiin menty jo pitkälle lasketun ajan yli. Se turhautuneisuuden ja ikävän olotilan määrä, huh.

Yksilöllisyys

Miksi kirjoitan näistä asioista? No siksi, että jokainen on todellakin yksilö. Ensimmäinen raskaus on jotenkin täysin ajatuksien sekasotku. Olisin itsekin kaivannut niiden selkiyttäjää. Se kaikki tieto, joka netissä, oppaissa tai kirjoissa esitetään, ei ole ikinä vedenpitävää. Omalla esimerkillä näytän, että monilta asioilta voi säästyä. 

Mua melkein ärsytti, että tuli sellainen olo, että koska olet raskaana tulet varmasti kärsimään kaikesta näistä vain sen takia, että olet raskaana! Jotenkin tuli turvaton tunne ja totta kai sitä alkoi mielessään varautua niihin kaikkiin. Joka puolestaan teki raskausajasta haikeaa, eikä siitä osannut nauttia, vaikka se olisi ollut tarkoitus. It is known ei päde kaikessa.

Kaikki ei ole kiveen hakattua, joten vapauta mielesi siitä pelosta. 🙂

p.s. Jos pidät blogistani, voit painaa postauksen alla olevaa tähteä tai voit tulla tykkäämään blogini Facebook-sivusta, jonne jaan mun hyödyllisimpiä postauksia treeniin ja äitiyteen liittyen. Kiitos <3 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *