Uncategorized

Raskauden oireet & vaivat

Kirjoittelin syksyllä alkuraskauden oireista tässä postauksessa. Nyt kun ollaan siirrytty jo raskauden lopulle, niin ajattelin kirjoittaa hieman lisää oireista kokonaisvaltaisemmin. Alkuraskauden oireistakin pääsi muutama unohtumaan, johtui varmaan siitä, että niitä ilmaantui melko suuri määrä lähes samaan aikaan 😀

Olen lukenut viime aikoina melko paljon erilaisia blogeja, joiden kirjoittajilla on omanlaiset kokemukset raskaudesta. Niiden lukeminen antaa miettimisen aihetta ja usein alan huomaamatta vertailemaan heidän kokemuksiaan omiini. Minulla ehdottomasti rankimmat raskauden vaikutukset ovat olleet väsymys ja pahoinvointi. Niistä kirjottelin jo silloin aiemmin mutta kerratakseni vielä: pahoinvointi alkoi suurin piirtein viikolla 6 ja jatkui reilusti yli 12. viikon. Vielä nykyisinkin, jos olen oikein väsynyt, huono olo palaa heti.

takaapäin raskaus pysyy edelleen ”piilossa”

Väsymys on ollut todella suurta, niin suurta etten ikinä olisi voinut kuvitella olevani sellaine…zombie. Pelkkä vaatteiden pukeminen on ollut henkinen sekä fyysinen ponnistus. Se ei jäänyt pelkkään alkuraskauteen. Eikä minulla ollut myöskään mitään kultaista keskivaiheen aikaa. Väsymys on ollut läsnä läpi raskauden, poislukien noin 4 viikon jakson marraskuussa, jolloin painin kouluhommia ekstra ahkerasti ja sainkin kuin sainkin kaikki rästit ja vaadittavat tunnit täyteen nyt jouluun mennesssä. Ihmettelen edelleen suuresti kuinka olen jaksanut kaikesta huolimatta menneen syksyn. Loma kun alkoi, niin väsymys palasi ja itse asiassa alkoikin jo hieman ennen sitä. Luulin kuitenkin, että loma olisi vähän auttanut väsymykseen mutta sitä on kai kestettävä loppuun asti. Tällä hetkellä tilanteeseen vaikuttaa toki se, etten saa enää unta öisin. On levottomia jalkoja, jatkuvaa pissahätää, huonoa asentoa, synnytyksen miettimiset, vauvan kovat potkut jne.. 

Mitä enemmän olen lukenut (ja tähän olen oikeesti kuluttanut luvattoman paljon aikaa..) artikkeleita, blogeja ja raskaudesta kertovia kirjoituksia, niin sitä tietoisemmaksi olen tullut kaikista oudoistakin vaikutuksista, joita raskaus saa aikaan. Kaikki eivät tule kaikille mutta en siltikään ikinä osannut kuvitella miten paljon se kehoon vaikuttaa. Olen minä osaltani ollut myös onnekas, sillä on myös paljon miltä olen säästynyt.

Alkuraskaus-postauksessa unohdin mainita karvojen lisääntymisen ja ihon kunnon huomattavan heikentymisen. Karvoja minulla kasvoi olkapäihin(?), reiteen ja kauttaaltaan vatsaan sekä rintaan. Osa karvoista on sellaista untuvakarvaa ja osa sitten ihan mustaa mutta ei ole kuitenkaan laadultaan paksua. Tunnepa tässä itsesi sitten naiseksi 😀 En ole vielä uskaltanut tehdä karvoille mitään, koska ei ole kesä eikä kukaan muu nää niitä. Ajattelin myös odottaa, että synnytys on ohi ja sen jälkeen miettiä miten lähteä niitä poistamaan. Jos jollain on muuten samanlaista kokemusta niin kertokaa ihmeessä hävisikö ne ja millä keinoin!? 😀 Ihon kunnosta kirjoittelen erillisessä postauksessa jossain vaiheessa.. 🙂

Vatsan toiminta on myös sellainen, joka on loppua kohden loistanut toimimattomuudellaan ja aika usein koskee vatsaan. Välillä tuntuu, että jopa ilman syytä. Ennen raskautta minulla oli todella harvoin mitään vatsakipuja tai -oireita. Nykyisin se tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Olen kuitenkin kiitollinen, että olen säästynyt peräpukamilta. Jostain blogista niistä luin, ja kyllähän sellaisesta järkyttyy, kun ei ole tullut pieneen mieleenkään, että niitäkin voisi aiheutua. Toisaalta, olen kuullut että ne saattavat ilmestyä synnytyksen jälkeenkin, joten ihan vielä ei olla selvillä vesillä.

Yksi inhottava vaiva on ollut hikoilu. Saan välillä sellaisia kohtauksia, että menen hiestä läpimäräksi vaikka vain seisoisin paikoillaan. Tai istuisin. Siihen ei nimittäin auta mikään. Se tulee ja hetken päästä menee pois. Se on inhottavaa ja etenkin koulussa oli todella noloa mutta en sille voinut mitään. Enkä vieläkään voi, ne nimittäin jatkuvat edelleen. Ja se hikoilu on muuten sellaista, että sitä on alushousuja myöten hiessä. Olin jopa harkinnut vaihtovaatteiden kuljettamista matkassa mutta eipä se olisi kovin mukavaa laittaa puhtaita vaatteita hikiselle iholle. En siis keksinyt asiaan ratkaisua. Samaan ongelmaan liittyy myös naurettavan helppo hengästyminen ja sykkeen nousu.

vielä pystyy treenaamaan 🙂

Liitoskivuilta olen säästynyt. Ainakin tähän mennessä. Senkin tiedon luin jostain. En varmaan muuten niistäkään tietäisi mitään. Tänään alkoi 35. viikko joten saattavathan nekin vielä ilmaantua. Myöskin pissa on kulkenut suoraan virtsarakosta pönttöön, toivon että sekin pysyy niin. 😀 Limakalvot ovat olleet poikkeuksellisen herkillä. Mistään nenän tukkoisuudesta ei onneksi kuitenkaan ole tarvinnut kärsiä. Ja viimeinen asia, josta olen suuresti yllättynyt, ovat mielialavaihtelut! En ole itkenyt hysteerisesti (olenko edes ollenkaan..?), en ole saanut hillittömiä raivokohtauksia enkä ole myöskään pyörinyt tunteesta toiseen kuin tuuliviiri. Tämä siis kaikkien muiden onneksi, olen ollut luonteeseeni nähden melkoinen viilipytty!

Siinäpä päällimäiset, jotka tupsahtivat mieleen. Tietysti on paljon juttuja, joita ei voi tehdä ja jotka ovat rajoitettuja mutta ne ansaitsisivat ihan oman postauksensa, sillä eivät varsinaisesti ole oireita tai vaivoja.

P.S. Kahvi ei vieläkään uppoa, vaikka kuinka olin toivonut ”parantuvani”. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *