gtag('config', 'UA-136790067-1');
sunnuntai, elokuu 25, 2019
Uncategorized

Urheiluravitsemus

Ensimmäinen kosketus urheiluravitsemuksen opintoihin on ollut todella positiivinen. Mä mainitsinkin aiemmin, että haluan opiskella tätä koska koen tarvitsevani erikoisosaamista eri lajien ravitsemukseen syvällisemmin. Ne odotukset ovat täyttyneet vaikka opintoja ei tällä hetkellä ole kuukauttakaan takana.

Ravitsemuksen ja urheiluravitsemuksen ero

ruokakolmio
Ruokakolmio. (VRN 2014)

Yllä oleva kuva on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatima ohjeistus siitä, kuinka ”normaalien” aikuisten tulisi suhteuttaa ravintolähteiden määrät joka päiväisessä aterioinnissa. Painotus on kasviksissa, marjoissa sekä hedelmissä. Kuinkahan moni suomalainen oikeasti syö näin? Veikkaisin, että melko harva. Tämä motivoivana mallina, jos nyt tunsit piston sydämessä! 😀

Se miten urheilijan ravitsemus eroaa tästä kokonaisuudesta ei laisinkaan ole niin radikaalia, mitä saattaisi ajatella. Totuus on, että tämä on pohja ja suunnan näyttäjä kaikille normaalia ruokavaliota noudattaville ihmisille. Erikoisryhmät ovat tietenkin aina asia erikseen.

Urheilijat koostavat ruokailunsa täysin samasta kolmiosta mutta tavoitteesta riippuen sitä hieman mukaillaan. Huomioon täytyy myös ottaa harjoittelun ajankohdat, treenitehot ja treenin pituus. Nämä tekijät vaihtelevat lajeittain ja siinä tulee esiin se ydin, josta minä olen hyvin kiinnostunut. Kaikki kulminoituu yhteen ainoaan: ravitsemuksen optimointiin siten, että tavoitteen saavuttaminen onnistuu ja kehitystä tapahtuu lajista riippumatta.

ravitsemus ja lautasmalli

Haastetta hankin jo heti ensimmäisessä tehtävässä valitsemalla crossfit-urheilijan ravitsemuksen tutkittavakseni. Täytyy myöntää, etten sen parissa vielä lentoon ole lähtenyt, koska opiskelijana minua vaivaa sama ongelma kuin kaikkien kiinnostavien asioiden kanssa: perfektionismi! Onneksi tämä ylttää vain niihin asioihin, joihin minulla on aidosti paloa. Muutenhan elämästä ei tulisi mitään!

Ravitsemus ja ravitsemustiede ovat aika vaativaa alaa, jossa kaikki joudutaan perustamaan tutkimuksen tekoon. Saadut tulokset saattavat myös riidellä keskenään, eli yhtä absoluuttista totuutta ei ole, koska jokainen ihminen on yksilö. Yksi asia toimii minulla mutta se ei välttämättä enää toimikaan sinulla. Eikö kuulostakin aika helpolta, eh? 

Ravitsemuksen erityiskysymyksiä pääsen pohtimaan tänä viikonloppuna oikein kunnolla, kun käynnissä on Nordic fitness expot. Tässä matkalla tämä kirjoittaminenkin sujuu melko lepposasti.

Tämä opintokokonaisuus järjestetään tosiaan vasta toista kertaa tällaisenaan ja osallistujamäärästä päätellen, se on aika suosittu. Opiskelut sisältää huippu-urheilijoiden haastatteluita, jotka ovat aika kiva lisä ja kosketuspinta kuhunkin lajiin. Jos tietämyksen syventäminen ravintoasioissa kiinnostaa, niin voin kyllä suositella näitä opintoja! Halutessaan pääsee ihan solutasolle opettelemaan vaikeita nimiä ja reaktioita.;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top