Uncategorized

Vau, mitä kaikkea kehossa tapahtuu unen aikana

Haluan palata hetkeksi unen tärkeyteen, sillä tuntuu että liian usein sitä pidetään selviönä, itsestäänselvyytenä. Kyllähän alakoulusta lähtien opetetaan jo unen hyödyistä ja merkityksestä, mutta sitä ei tunnuta otettavan tarpeeksi vakavasti.

Ahkerat puurtajat ja suorittajat ajattelevat usein, että uni on ajanhukkaa. Toinen yleisesti kuultu lausahdus on, että kyllä sitten haudassa kerkeää levätä. Ymmärrän ajatuksen näiden tekijöiden taustalla, sillä rakastan itsekin olla hereillä, tehdä asioita ja saada paljon aikaiseksi. Unen laiminlyönti on kuitenkin suoranaisesti kehon ja mielen kiduttamista. Toisin kuin muut kiduttamisen keinot, tämän vaikutukset näkyvät vasta pitkän ajan saatossa.

Unen suuri rooli

vauva newbie
Mitä pienempi ihminen, niin sitä enemmän se tarvitsee unta! <3

Se, mikä todella saa oman veren kulkemaan yli kiehahduspisteen, tapahtuu seuraavan lauseen jälkeen: ”Sä olet vielä nuori, kyllähän sinä jaksat.” Päässä alkaa kuulua alert, summeri soi ja punaiset valot vilkkuu. Tämä lause pitäisi melkeinpä lailla kieltää, sillä se on ensimmäinen ajatusmalli, joka taatusti vie sinne haudan lepoon – mutta vain keskimääräistä aiemmin.

Jos jotain saan pyytää, pyydän ettei tuota lausetta käyttäisi kukaan. Kerran toistettuna se ei juurikaan ole mitään, mutta sellaisessa perheessä, jossa tuo lause toistuu päivästä toiseen, niin valitettavasti se alkaa myös vaikuttaa siihen omaan ajatusmaailmaan ja asenteeseen. 

Iästä, sukupuolesta, työstä tai yhtään mistään tekijästä riippumatta, uni on ihan hitokseen tärkeää jokaiselle meistä. Siis jokaiselle meistä. Noin. Nyt se on ylikorostettu. Ja se, että saamme nukkua yömme suhteellisen mukavassa ja rentouttavassa ympäristössä on ihan huikea mahdollisuus jo itsessään. Älkää antako sen valua hukkaan!

Ihmiskeho todella on yksi mullistuttavimmista keksinnöistä. Se on ainutlaatuinen, viisas ja moniulotteinen. Ihan kuten unikin: prosessi, joka on monimutkaisempi kuin kukaan edes tietää. Meille arkipäiväiset asiat vaativat keholta huikean luvun erilaisia toimintoja ja pystymme ymmärtämään niitä vasta sitten, kun menetämme jonkun kyvyn. Se, että ajatus syttyy päässä tai että päätän liikuttaa sormia tässä näppäimistöllä eivät ole ollenkaan yksinkertaista. Ja miettikää mihin kaikkeen muuhun pystymme tiukan paikan tullen? 

Haavan tuleminen sormeen – keho korjaa sen. Sydämen syke – keho pitää sen sopivana. Hengittäminen – se on automaattista. Miljoonia ja taas miljoonia muita asioita, jotka keho piilottaa. Ja tiedättekö, unella on huikean iso rooli niissä. 

Unen eri vaiheet

vauva nukkuu
Lapsena sitä ei ymmärräkään, miten etuoikeutettu on, kun saa nukkua PALJON!

Unihan voidaan karkeasti jakaa neljään erilaiseen vaiheeseen, joista jokaisella on omat tunnusmerkkinsä ja tehtävänsä. Tiedätte varmaan sen tunteen, kun havahdutte pieniin säpsähdyksiin? Joskus ne voivat tosin olla niin voimakkaita, että niihin ihan herää kunnolla! Ne ovat hypnagogisia säpsähdyksiä. Joskus jopa nään näihin liittyvää unta, kuten sellaista, että hyppään jostain korkealta – hui!

Toinen vaihe on semmoinen keskivaihe. Ei olla syvässä, mutta ei kevyessäkään unessa. Tällä vaiheella on silti tärkeä tehtävä, sillä sydämen syke alenee ja tuo tärkeä elin saa levättyä. Keho rauhoittuu ihan eri tavalla kuin hereillä ollessa.

Kolmas vaihe on se ihana syvä vaihe, josta on myös niin pirullisen vaikeaa herätä! Syvä uni on erityisen tärkeää siksi, että keho korjaa kudosvaurioita sen aikana. Ei liene enää epäselvää, miksi syvän unen vaihe kannattaa käydä läpi. Jos nukut jatkuvasti hyvin vähän aikaa, et välttämättä ikinä pääse tähän korjaavaan vaiheeseen, joka samalla muuten toimii myös hormonien eritysvaiheena. Minusta on tosi pelottava ajatus, ettei keho pääsisi tähän todella tärkeään vaiheeseen. Se kun on keholle todellinen lääke – ja vielä ihan ilmainen!

Neljäs vaihe onkin sitten luultavasti tieteellisesti kaikista mielenkiintoisin, sillä sen aikana kehon elintoiminnot vastavuoroisesti vilkastuvat. Itse asiassa, tämä REM-unen vaihe on melkeinpä pelottavan nerokas. Nimittäin, ihminen ja keho ovat täysin tietämättömässä tilassa vaikka aivot käyttäytyvät täysin samoin kuin hereillä. Vieläkin uskomattomammaksi sen tekee se tosi asia, että ne lamauttavat lihakset, jotta ihminen ei pysty liikkumaan!! 

Aina puhutaan ja uutisoidaan ihmeistä. Minun mielestäni ihminen on kokonainen ihme itsessään. Eli jokainen löytää ihmeen laahautuessaan peilin eteen – aika huippua!

Unen vaiheet toistuvat yön aikana ja ne vaihtelevat yöstä ja yksilöstä riippuen. Tarkoituksena kuitenkin on, että vaiheet toistuvat yön aikana. Lisäksi on todella mielenkiintoista, että on paljon asioita, joita emme tiedä laisinkaan unesta. Luultavasti emme koskaan kaikkia saloja saakaan tietää, mutta se nyt on ihan perusjuttu monissa muissakin tämän elämän asioissa.

Eli muistakee nukkua! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *